U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Word vriend van Poëzie Podium Oss!

Voor meer informatie of contact:

 Klik hier!

Kermisgedicht van de week (zie voor ale kermisgedichten tab Poëzie)

       Noud van Tilborg 

 

        VERLANGEN

         Verlangend kijken ze naar buiten

         de mannen van       

         de zweefdraairups

         Een lange winter

         zegevierend over alles

         wat naar lente rook

         zet een  eindsprint in

         om snel te verdwijnen

 

         De kriebels komen

         Ze hebben onderhoud gepleegd

         gerepareerd gesmeerd

         gepoetst tot alles blinkt en

         geen spiegel meer nodig is

         Nu is het wachten op de eerste kermis

         In de wagens is het stil

         Alleen de klok tiktakt

               

         De stilte roept heimwee op

         naar lawaai en drukte

         Ze willen het plein vullen

         laten horen dat ze er zijn

         In de ogenschijnlijke chaos

         takelen hameren waterpassen

         maar  moeten net als bezoekers

         oefenen in tijdloos geduld

 

           Noud van Tilborg

           Oss 27 februari 2017

 

 

                                                                                                           

 

 

Hoe het begon…

 

Poëzie is niet meer weg te denken uit onze gemeente. Dichters uit Oss en omstreken hebben hun stad op de kaart gezet. Wat ooit begon met een negental borden vol werk van bekende dichters, tentoongesteld in de straten van Oss, is uitgegroeid tot een indrukwekkende reeks van terugkerende activiteiten: tweemaal per jaar een “open podium” in K26, de wekelijkse bijdrage van de stadsdichter in het weekblad Regio Oss, de spreekuren/workshops voor dichtende Ossenaren in de bibliotheek, het optreden van een gastdichter in samenwerking met Boekhandel Derijks, samenwerking met het IVN en deelname aan talloze regionale, nationale en sinds kort ook internationale poëzie-evenementen en festivals, een jaarlijkse poëzieprijs en… niet op de laatste plaats een viertal prachtige bundels dank zij de medewerking van o.a. VSB fonds, Gemeente Oss, Stichting Maasmeanders en het Kringloopbedrijf.

 

Kwaliteit kost tijd, maar achteraf bezien is alles razendsnel gegaan. Belangrijke momenten waren de vorming van het dichterscollectief de Dichtersbent in 2004. In 2009 heeft beeldend kunstenaar Beppie Lotterman een groepstentoonstelling in K26 “Verbeelding in reflectie”. Zij nodigt 2 dichters uit om bij de opening hun gedichten voor te dragen, Pieter de Laat en Kitty Schaap. Dit blijkt achteraf het begin te zijn van het PPO. Op de Nationale Gedichtendag in 2010 wordt door het PPO het eerste open podium georganiseerd in K26. In 2013 wordt de eerste stadsdichter van Oss door het PPO benoemd, het dichterscollectief de Dichtersbent. Wekelijks publiceren de dichters van het collectief een stadsgedicht in het weekblad Regio Oss. Kort daarna, 25 juni 2014, wordt het PPO, Stichting Poëzie Podium Oss, door Beppie Lotterman en Marianna van Vugt notarieel vast gelegd.

Eén van de initiators, Jan van den Boom, wordt in 2015 de eerste individuele Osse stadsdichter.  In 2016 wordt hij onderscheiden met de Jos Steegstra Poëzieprijs. In datzelfde jaar volgt Kitty Schaap hem als stadsdichter op.

De samenwerking tussen dichters en beeldend kunstenaars breidt zich inmiddels ook uit tot live optredens met muzikanten.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?