Jan van den Boom

Zelf maakt hij verschil tussen een gedicht, een vers en een rijm. Zelden lukt het, vindt hij, om te komen tot een echt gedicht, maar het blijft een plezier om emoties te vangen in de verdichting van zinnen. Wie het lukt zijn/haar zielenroerselen ‘verdicht’ weer te geven, is zijn/haar eigen psycholoog. Herhaling van ritme en klank verfraaien Jans teksten.

Jan was stadsdichter van 2015 tot en met 2016.


Michel Nierop

Michel (Oss 1980), schrijft gedichten waarin liefde, natuur, afscheid, humor, woordspelingen en fantasie kenmerken zijn in een poging mooie beelden op te roepen die mensen kunnen ontroeren of vermaken.

Sinds 28 april 2021 vervult Michel Nierop de functie van stadsdichter en geniet Oss tweewekelijks van zijn vernuftig geregen woorden.


Iris Besseling

Deze student Creative Writing (ArtEZ Arnhem) en Literatuurwetenschap (Universiteit Utrecht) neemt je via kleine, persoonlijke observaties mee haar wereld in. Haar poëzie is kwetsbaar en rauw, en als geen ander vertaalt zij een mix van passie, pijn en humor in toegankelijke taal. Het liefst staat ze op podia, om haar poëzie echt een eigen stem en lichaam te geven. Taal is haar favoriete spelletje.


Eke Zoll

Voor Eke is het schrijven van proza begonnen met verhalen over gebeurtenissen uit haar eigen leven. Al snel kwam zij tot de ontdekking dat die verhalen op papier een sprookjesachtige glans kregen. Ze betrad een onontdekte wereld die zij nog steeds aan het verkennen is. Sinds 2020 deelt zij haar korte verhalen op haar website. De verhalen spelen zich de ene keer in deze wereld af maar de laatste tijd steeds vaker in een wereld die niet de onze is. Zowel haar verhalen als haar blog zijn ook als podcast te beluisteren. Op dit moment werkt Eke aan haar eerste roman.


Kitty Schaap

Kitty Schaap is een volbloed taalfanaat; in oorspronkelijk Nederlands is zij van alle markten thuis. Vanaf haar zesde jaar schrijft zij verhalen, later aangevuld met gedichten in alle genres, toneeldialogen, journalistiek werk voor dagblad of tijdschrift en op zijn tijd een column. Wie mazzel heeft kan in Zaandam een gedicht van haar hand voorbij zien rijden op een riool-ontstoppingswagen.


Beppie Lotterman

Dichtschilder

Ik ben van beroep beeldend kunstenaar en maak voornamelijk abstracte schilderijen.

Bij mijn schildersproces zijn gedichten een belangrijke inspiratiebron.

Het actief opschrijven van woorden en zinnen doe ik vanaf mijn puberteit, maar een echt gedicht schrijven, deed ik niet.

Sinds de oprichting van Poëzie Podium Oss in 2009 ben ik voorzitter en heeft de poëzie een grotere plaats in mijn leven gekregen. Ik word nu uitgedaagd om af en toe zelf een dichtregel te schrijven, soms wordt dit meer dan een dichtregel. Ik noem mezelf geen dichter, misschien ben ik meer een Dichtschilder. Dit is een bijnaam die ik ooit kreeg van de stadsdichter van Oss. Een schilder die af en toe een gedichtje schrijft.


Joan alias Hartenvrouw

De poëzie van Joan gaat uit van de beleving en het gevoel. In 2014 belandde een gedicht van haar bij de toenmalige stadsdichter. Hij inspireerde en stimuleerde haar. Vanuit haar beroep als klinisch chemisch analist verstaat zij de kunst om goed waar te nemen en te analyseren. Deze kunst met een vleugje filosofie en spiritualiteit vind je dat terug in haar poëzie.



John Wijnen

Ik ben van beroep timmerman. Met je handen, een beetje creativiteit en goed gereedschap iets maken is een mooi proces en van het resultaat kun je genieten.

Volgens mij kun je met handigheid en liefde voor hout een goede timmerman worden, maar met ‘woordgevoel’ en liefde voor taal een schrijver of dichter. Die liefde sluimerde al een tijdje bij mij. Sinds enkele jaren ben ik uit een ‘winterslaap’ wakker geworden en me gaan toeleggen op poëzie. Zonder pretenties overigens, want ik voel me tussen de dichters van PPO als een meikaas, een witte kaas die nog maar een paar dagen oud is en tijd nodig heeft te rijpen. De dichters om me heen zijn ‘jong- belegen’ tot zelfs ‘brokkelig oud’.

In februari 2023 bezocht ik de ‘workshop poëzie’ onder leiding van Jan van de Boom. Erg leerzaam, een stimulans door te gaan met schrijven en niet terughoudend te zijn. Het leverde veel inspiratie op. Ik begin te ontdekken dat poëzie breder en gevarieerder kan zijn, dat er heel veel manieren zijn met woorden te spelen en mensen te raken. Zelfs als dat laatste niet zou gebeuren blijft het maken van gedichten een prachtig creatief proces. Op gevoel en liefde voor taal probeer ik mezelf te ontwikkelen, ‘ouder’ , smaakvoller te worden. En wie weet, word ik ooit nog ‘brokkelig oud’ met een eigen smaak.

Voorlopig zie ik mezelf als ‘de spijkerrijmer’. Een timmerman die dicht, schrijft, schaaft en schuurt voor een inspirerend resultaat.


Irene Tas

Ik was 17 toen ik een gedichtenbundeltje van Neeltje Maria Min voor mijn verjaardag kreeg: Voor wie ik liefheb wil ik heten. Ik heb het stukgelezen en poëzie werd een deel van mijn leven. Door de jaren heen heb ik gedichten en verhaaltjes geschreven, waarin ik probeerde met zomin mogelijk woorden zoveel mogelijk te zeggen.

Gedichtjes over de mooie en leuke dingen in het leven, maar ook over verdriet en afscheid. Korte 'verhaal-gedichten' over wat ik meemaakte of wat me raakte. Schrijven fascineert. Daagt me uit om tot de kern te komen met precies de juiste woorden, ritme en klank.


Anneloes Theunisse

Gedichten zijn voor mij een middel om me in alle hectiek even bewust te worden van wat er in en om me heen speelt en mezelf daarna de tijd te gunnen om hier even bij stil te staan.

Vol 'dichterlijke vrijheid' en zonder kaders en regels, ontstaat er een samenspel van woorden die een gedicht genoemd zouden kunnen worden.

Inspiratie kan overal vandaan komen. Een zonnestraal, mijn kinderen, een filosofische gedachte, een emotie.

Gun ik mezelf echt de tijd, dan dompel ik mijn handen in warm water om zelf papier te scheppen, waarna ik letter voor letter de woorden aansla op mijn tweedehands typemachine.

Lukt me dat niet, dan volstaat lettertype Courier New ook prima :-).


Jan Rikken

Poëzie van Jan Rikken kenmerkt zich door kort en krachtig taalgebruik.

Zijn poëzie is toegankelijk, vaak humorvol en soms met een zweem van cynisme.

Jan houdt van spelen met woorden en zoekt de verrassing.

Naast het korte vrije vers geniet vooral de Japanse dichtvorm haiku/senryu zijn voorkeur.

Jan laat je met weinig poespas en ‘straight to the heart’ proeven aan cultuur, natuur en persoonlijke indrukken.



Han Jansen

In de poëzie van Han neemt de natuur een belangrijke plaats in.

Je proeft als het ware de jaargetijden binnenkomen, want de natuur boeit me in al haar gedaanten, zo zegt hij, omdat ze vragen oproept en soms antwoorden geeft.

Het oneindige van het voorjaar en de eindigheid van het jaareinde als het koud wordt om je heen, inspireert tot het vastleggen van je gedachten in mooie taal.

Die taligheid werd ontwikkeld door zijn werk als journalist en de nieuwsgierigheid over onze maatschappij vindt je regelmatig terug in zijn gedichten.

Zijn stijl is soms verhalend en vaak met gevoel en kleurrijk.